Wolven krijgen geen burn-out

Sociale dieren, zoals wolven, begrijpen de waarde van ieder individu binnen hun groep. Hoe sterker de leden in de groep zich met elkaar verbonden voelen, hoe veiliger ze zich zullen voelen en hoe veiliger ze zullen werken. ‘Mensen zijn geen wolven, toch mogen we ons best een beetje meer als hen gedragen’ vindt Irene van Eijk. Zij schreef het boek ‘Wolven krijgen geen burn-out’.

burn-out

De laatste jaren neemt het aantal burn-outs op de werkvloer toe. Hoge werkdruk en stress ontstaan o.a. doordat de grenzen tussen privé en werk vervagen. Bovendien zorgt de huidige maatschappij  ervoor dat mensen steeds meer moeten en steeds meer willen en minder snel tevreden zijn. Ook  binnen organisaties ligt de focus vaak op productie in plaats van op de gezondheid en veiligheid van medewerkers.

Het boek ‘Wolven krijgen geen burn-out’ bestaat uit meerdere delen. Het gaat in op actuele zaken van werkend Nederland en geeft daarnaast inzicht in de leefwijze van wolven. Het verhaal van Johan Reimers fungeert als luchtig lijmmiddel tussen beiden.

Johan is teamleider bij een internationale organisatie. Hij wil van zijn ‘onzichtbare’ afdeling een geoliede machine maken. Dat valt niet mee. Zijn medewerkers lopen over van het werk en de samenwerking tussen de verschillende generaties verloopt niet soepel.

Hoe zorg je ervoor dat die verschillende individuen, die met elkaar in een ruimte zitten, een team worden? Hoe voorkom je dat medewerkers ziek worden en hoe kun je als werkgever bijdragen aan hun welzijn? Op die vragen worden in het boek antwoorden gegeven.

In haar werk als auditor en veiligheidskundige werd het Irene duidelijk dat zaken die op de werkvloer niet goed gaan, vaak verband houden met het feit dat werknemers, en ook werkgevers, niet precies weten wat er van hen verwacht wordt. Bovendien is er weinig aandacht voor de persoonlijke eigenschappen en behoeften van mensen. Mensen komen daardoor niet altijd goed uit de verf of ze krijgen een rol toebedeeld die eigenlijk niet bij ze past. Dit komt de samenwerking of het teamgevoel niet ten goede, en dat heeft weer gevolgen voor de productiviteit van een afdeling of organisatie.

Irene: ‘Wolven blinken uit in samenwerking. Ze zijn enorm sociaal en binnen een roedel heeft iedere wolf een duidelijke rol.  Wolven begrijpen de waarde van ieder individu binnen hun groep. Hoe sterker de leden in de groep zich met elkaar verbonden voelen, hoe veiliger ze zich zullen voelen en hoe veiliger ze zullen werken. In mijn boek geef ik antwoord op de vraag waarom wolven geen burn-out krijgen en wat wij, mensen, daarvan kunnen leren.’

Over de auteur

Irene van Eijk (1972) is gecertificeerd veiligheidskundige (HVK), auditor in managementsystemen, diergedragsdeskundige én wolvenkenner.Leuk Personeel

Als kind had ze een hekel aan sprookjes als Roodkapje, de zeven geitjes en de drie biggetjes. Waarom? Uit medelijden voor de wolf die in al die verhalen zo slecht werd weggezet. ‘Die domme Roodkapje en geitjes konden immers toch ook gewoon naar hun moeder luisteren, dan was er niets aan de hand geweest,’ redeneerde ze als vijfjarige. Dat begrip voor de wolf bleef ze koesteren.

De liefde en interesse voor dieren kreeg op latere leeftijd serieuzere vormen door een studie Ondernemen, Dier & Gedrag. In 2018 volbracht Irene haar opleiding tot hoger veiligheidskundige, waarna zij haar eigen bedrijf SHE-loupe oprichtte. Met SHE-loupe legt Irene de link tussen het gedrag van mens en dier. Het dierenrijk biedt namelijk verrassende oplossingen voor Arbo- en management gerelateerde vraagstukken en problemen op de werkvloer. Tegelijkertijd wil zij met SHE-loupe meer begrip creëren voor de wolf in het algemeen.

Het boek is te bestellen via wolvenkrijgengeenburn-out.nl. Als lezer van de nieuwsbrief van Leuk Personeel ontvang je een korting van €3,95 op de normale verkoopprijs van €24,95 (inclusief BTW en verzendkosten in Nederland). Gebruik hiervoor kortingscode LeukPersoneel!Wolven

Let op: deze kortingscode geldt alleen voor bestellingen via bovengenoemde website en is geldig tot 30 september 2020. Op=op.