Wat te doen bij een uitbraak van het Coronavirus?

Bij veel bedrijven wordt nagedacht over een Corona aanpak. De één zorgt voor mondkapjes, de ander voor extra handpompjes met zeep en desinfecteer spullen.

Denk vooruit. Wat gebeurt er bij besmettingen? Wat moet je dan doen? Kan iemand anders werkzaamheden overnemen als een deel van het personeel in quarantaine zit?

Corona

Wat kun je doen als werkgever?

Om te beginnen de regels en richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hanteren.

Hun adviezen gelden voor iedereen. Dit zijn de belangrijkste:

  • Was je handen regelmatig.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Houd 1,5 meter afstand van elkaar.

Wie klachten heeft, zoals koorts, hoesten of niezen en in een besmet gebied is geweest moet telefonisch contact zoeken met de huisarts of GGD. Inmiddels kan een ieder een test m.b.t. Corona aanvragen. Totdat de uitslag er is moet diegene in quarantaine.

Alle artsen, dus ook bedrijfsartsen, moeten elke patiënt met een verdenking van besmetting met het coronavirus (COVID-19) melden bij de GGD.

Stuur zieken naar de huisarts!

Het RIVM heeft nog geen richtlijnen voor bedrijven, maar in Amerika heeft de CDC wel aparte tips voor bedrijven opgesteld. De belangrijkste op een rij:

  • Zorg dat besmette werknemers thuisblijven en licht werknemers goed in over hun rechten.
  • Als zieke/besmette werknemers toch komen of ziek worden tijdens de dag, stuur ze naar huis.
  • Zorg voor voldoende papieren zakdoekjes en droogdoekjes voor na het handen wassen. Druk werknemers op het hart vaak hun handen te wassen en dit ten minste 20 seconden te doen.
  • Maak regelmatig toetsenborden, muizen, deurklinken, afstandsbedieningen en andere zaken die door veel mensen worden aangeraakt schoon. Zorg voor desinfecterende doekjes zodat werknemers het zelf kunnen doen.
  • Check grondig de reisadviezen van de overheid voor vertrek van zakenreizen.

Wat doet de bedrijfsarts?

De bedrijfsarts moet bij een verdenking van besmetting met het virus melden bij de GGD. In deze wordt daarna het advies van de overheid gevolgd. Maar als werkgever en werknemer kan je veel zelf doen om het risico op een besmetting te verkleinen. Praat met elkaar hierover en kom gezamenlijk tot een plan.

Wilt u meer weten dan kunt u altijd contact met ons opnemen op 035-5436137 of via ons mail.