Thuiswerken tijdens de zomermaanden

Verheugt u zich ook op de zomer? Vooral nu het zonnetje lekker begint te schijnen lijkt de wereld een stuk mooier. Het is net of iedereen zich vrolijker voelt in de zomer. Maar hoe zit het met het thuiswerken tijdens de zomerwarmte?

thuiswerken

Met het stijgen van de temperatuur tot tropische temperaturen wordt concentreren opeens een stuk lastiger. Werknemers kunnen last krijgen van de hitte wanneer ze thuiswerken. Wat kan en moet u als werkgever regelen om de arbeidsomstandigheden prettig te houden?

Wij krijgen wel eens de vraag bij welke temperatuur het te warm is om te werken. Hiervoor is geen wetgeving vastgelegd. Maar natuurlijk dienen hittestress en zelfs onwel worden te worden voorkomen. Hittestress (concentratieverlies) kan leiden tot een vermindering van de productiviteit van 30 tot 50 procent.

Door de corona maatregelen werken veel mensen thuis. Eind 2020 werkte bijna de helft van de werknemers vanuit huis. Bijna een kwart van de thuiswerkers wil ook na corona thuis blijven werken.

Voor het werken op kantoor gelden dezelfde regels als voor thuiswerken. De werkgever moet de thuiswerkplek ook betrekken in het arbobeleid. De werkgever heeft een zorgplicht. Zorg dat werknemers tips aan voor het instellen van een goede thuiswerkplek of biedt een online (thuis)werkplekcheck aan.

Regelgeving

Het Arbobesluit (artikel 6.1) bepaalt dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer. Hoewel er geen specifieke temperaturen genoemd worden, is wel bepaald dat werkgevers er alles aan moeten doen om gezondheidsklachten en -schade te voorkomen.

Maar wat doet u voor uw werknemer bij klachten omtrent hitte? U kunt u werknemer het volgende adviseren:

  • Start zo vroeg als mogelijk de werkdag, wanneer de temperatuur nog niet zo hoog is;
  • Sluit het zonlicht op de werkplek buiten door de gordijnen e.d. te sluiten en zonwering uit te rollen;
  • Drink regelmatig;
  • Doe concentratiewerkzaamheden in de ochtend en plan eenvoudige klussen in de middag (zoals bellen);
  • Werk op het koelste plekje in het huis of indien mogelijk buiten in de schaduw.

Wilt u meer weten over de digitale thuiswerkplek? Neem dan snel contact met ons op.