Vakantie in Corona tijd

Wij krijgen veel vragen over vakantie en verlof in deze Corona tijd. Uw werknemer wil namelijk graag op vakantie en heeft het verlof al eerder aangevraagd. Wat kan u beïnvloeden en wat niet?

corona

In veel landen in Europa zijn er, in verband met Corona, gewijzigde veiligheidsadviezen afgegeven. Op de website van Nederland Wereldwijd staan de adviezen van de vakantielanden. De veiligheid wordt aangegeven met een kleurcode. Wanneer de kleur groen is, dan zijn er geen risico’s op dit moment. Bij de kleur geel zijn er wel risico’s maar kan men er wel naar toe op vakantie. Bij oranje mag je alleen voor noodzakelijke reizen naar dat land omdat er ernstige veiligheidsrisico’s zijn. Vakantie vieren valt niet onder noodzakelijk reizen. Als het land de kleur rood heeft dan adviseert Binnenlandse zaken om niet naar dat land af te reizen omdat de situatie er levensbedreigend is.

Maar wat als opeens het reisadvies en dus ook de kleur wijzigt?

U kunt uw werknemer niet verbieden om naar een bepaald land te reizen, ongeacht de kleurcode. Uw werknemer reist volledig op eigen risico.
Het kan dus gebeuren dat uw medewerker naar een land reist dat plots de grenzen sluit en/of dat uw werknemer verplicht in quarantaine moet bij aankomst in dat land of bij terugkeer in Nederland.
Dit kan tot gevolg hebben dat uw medewerker niet op tijd thuis is om het werk weer te kunnen verrichten. Dit risico komt voor rekening van de werknemer.
U kunt natuurlijk wel afspraken maken met uw werknemer over het opnemen van onbetaald verlof of vakantiedagen.

En wat als uw werknemer ziek wordt in het buitenland? Ondanks de kleur van het land moet de werknemer zich aan de toepasselijke ziekteverzuimregels houden en heeft hij ook recht op loon.

Wanneer uw werknemer besluit dat hij het allemaal teveel risico vindt en de geplande vakantiedagen weer wilt intrekken? U hoeft hier niet mee in te stemmen.

Heeft u specifieke vragen, bel ons gerust!