Ik mag niet werken van de huisarts!

Uw werknemer meldt zich ziek nadat hij bij zijn huisarts is geweest. Zijn dokter heeft hem gezegd dat hij rust moet nemen. Kan dat zomaar?

Als uw medewerker vindt dat hij niet kan werken, dan kan hij zich ziek melden. U kunt hier niets tegen in brengen want u bent geen arts. Om de medische situatie van uw werknemer te kunnen bepalen moet u een bedrijfsarts inschakelen.

bedrijfsarts

Vaak gaat de werkgever mee in het advies van de huisarts. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen een huisarts en een bedrijfsarts?

De huisarts kijkt naar de gezondheid van de patiënt / zieke werknemer. Hij kent zijn patiënt en diens gezinssituatie vaak al langere tijd. Hierdoor kunnen ze verbanden leggen tussen klachten en iemands persoonlijke achtergrond en situatie. De huisarts kan een diagnose stellen en een behandeling adviseren. Daarnaast handelt de huisarts in ruim 94 procent van de gevallen klachten van patiënten zelf af.

De bedrijfsarts kijkt naar de arbeidsgeschiktheid van de zieke medewerker. Een bedrijfsarts, of arboarts, is gespecialiseerd in alles wat met ziekte te maken heeft en met werk en met de belastbaarheid van de medewerker. Het is aan hem om te beoordelen of een werknemer (deels) arbeidsgeschikt is. Hij stelt zelf geen diagnose en verzorgt ook niet de behandeling van de medewerker.

In het advies naar de werkgever kan de bedrijfsarts een advies geven of de werknemer wel of niet kan werken. Maar ook kan hij beoordelen of de werknemer kan werken voor minder uren of in aangepast werk. De bedrijfsarts kan ook een werknemer een behandeling adviseren die het herstel kan versnellen. De werknemer hoeft overigens niet mee te gaan in dit advies. Hij mag zelf zijn behandeling kiezen.

Tip: Neem niet klakkeloos het advies van de huisarts over maar schakel bij twijfel een bedrijfsarts in. De bedrijfsarts is degene die een lang verzuim kan voorkomen. En vaak betekent ziek zijn niet dat iemand arbeidsongeschikt is! Vaak staan bedrijfsartsen in contact met huisartsen. Dit alles om de werknemer zo goed mogelijk terug te laten keren naar werk.

Wilt u meer weten over onze bedrijfsartsen neem dan contact op met Leuk Personeel op 035-5436137 of via ons emailadres.