Hoezo? Een hoog ziekteverzuim door Corona?

In het nieuws is veel te lezen over de effecten van Corona op het dagelijks leven. Berichtgeving dat steeds terugkomt is dat het ziekteverzuim in bedrijven sterk is toegenomen.
Marleen Timmerman, werkzaam als Casemanager bij Leuk Personeel, is verbaasd over deze informatie en herkent het helemaal niet in haar praktijk.

cornona

Marleen: ‘Volgens het CBS was het ziekteverzuim in het eerste kwartaal het hoogste in 17 jaar en gemiddeld 5,2 procent. Bij Leuk Personeel was het verzuim in het eerste kwartaal gelijk aan andere jaren en op dit moment ligt het uitzonderlijk laag en is het verzuimcijfer 3,1 procent.’

Bij Leuk Personeel is het verzuimcijfer 3,1 procent.

Vanuit huis werken
Het Coronavirus COVID-19 en de verstrekkende overheidsmaatregelen heeft heel Nederland en dus ook werkgevers overrompeld. In maart kwamen mensen thuis te zitten, die niet thuis konden werken en ook niet ziek waren. Inmiddels is het werkend leven weer op gang gekomen. Het kabinet wil dat werkgevers en werknemers samen afspraken maken over de RIVM richtlijnen in combinatie met werken en hoopt dat zoveel werknemers vanuit huis kunnen werken.

Loondoorbetaling
Wanneer een werknemer ziek is door coronabesmetting gelden de normale regels bij ziekte. Ook als de werknemer in het buitenland is. Wanneer de werknemer in quarantaine moet conform de RIVM richtlijnen om andere mensen niet te besmetten of wanneer uw werknemer uit een gebied wat code oranje is (geworden) geldt ook de doorbetalingsverplichting.
Maar wanneer uw werknemer niet naar het werk wil komen omdat hij bang is voor besmetting door collega’s of door klanten, zonder dat hier toe een goede reden is, dan is er sprake van werkweigering en mag u de loondoorbetaling, na een waarschuwing, stopzetten.

Laag verzuimcijfer bij Leuk Personeel
Marleen kan het lage verzuimcijfer niet goed verklaren. ‘We werken voor diverse branches en beroepsgroepen. Misschien dat mensen die thuiswerken, zich minder snel ziek melden. En misschien geldt dit ook voor werknemers van bedrijven die gebruik maken van een steunpakket van het kabinet. Of misschien komt het omdat wij gewoon goed ons werk doen’ zegt Marleen lachend.

Wilt u ook een laag ziekteverzuim? Neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.